Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN sau IRM)

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN sau IRM)

O scanare RMN – Rezonanta Magnetica Nucleara – este o tehnica a imagisticii medicale care utilizeaza campul magnetic puternic, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanerul pentru Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este un tub inconjurat de un magnet de dimensiuni apreciabile de forma circulara. Pacientul este plasat pe un pat mobil care se introduce in magnet.

Principiile de baza ale explorarii imagistice prin rezonanta magnetica se bazeaza pe fenomenele studiate de fizica particulelor. In momentul in care asupra atomilor de hidrogen actioneaza un camp magnetic puternic, acestia se “aliniaza” spre o anumita directie. Apoi acestia sunt expusi unor impulsuri de unde radio. Acest lucru produce o reorientare. Aceasta reorientare are loc diferit de la un tesut la altul, oferind medicilor o cale de a le deosebi unele de altele, astfel putand sa se deosebeasca structurile anatomice intre ele. Receptorul scanerului RMN detecteaza toate aceste schimbari, informatiile fiind procesate de catre un computer pentru a fi elaborata o imagine.
Rezolutia imaginii produse de scanarea prin Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) – este foarte detaliata si poate detecta schimbari mici ale structurilor din interiorul corpului precum si a compozitiei lor. Pentru unele patologii, substante de contrast, cum ar fi gadoliniu, sunt folosite pentru a da detalii suplimentare in legatura cu procesul patologic.

Un RMN poate fi folosit ca o metoda extrem de precisa de detectare a proceselor patologice in tot corpul.

• Cerebral – evalueaza in detaliu anatomia Sistemului Nervos Central (SNC) si detecteaza cele mai mici modificari. Se utilizeaza pentru evaluarea vaselor sangvine, a parenchimului cerebral, urechii medii si interne, etc.

• Coloana vertebrala – se investigheaza foarte bine prin RMN, aceasta metoda dand informatii foarte precise despre discurile intervertebrale, nervii spinali, integritatea corpurilor vertebrale, a ligamentelor si a meningelui. De asemenea, in cazuri patologice, aceasta metoda caracterizeaza foarte bine modificarile produse si extensia lor, fiind o unealta foarte utila pentru neurochirurgi, neurologi si in recuperarea neuromotorie.

• RMN-ul de san – reprezinta o investigatie de mare ajutor in evaluarea si diagnosticul pozitiv al complexei patologii mamare. Pacientele sunt investigate in anumite conditii, in functie de perioada ciclului menstrual, si sunt intervievate amanuntit si specific.

• Gatul – contine multe elemente viscerale ce pot fi investigate facil prin RMN.

• Cardiac – RMN-ul cardiac evalueaza in amanuntime morfologia si functionalitatea cordului.

• RMN-ul articular – este foarte util in caracterizarea mijloacelor de unire, cartilaje de acoperire, meniscuri, ligamente, tendoane si a segmentelor osoase ce participa la alcatuirea articulatiei si detecteaza modificari cum ar fi rupturi de tendoane, ligamente, menisc, intinderi ligamentare, acumulare fluida, edem, bursite, etc.

• Abdomen – tehnica de imagistica prin Rezonanta Magnetica Nucleara ofera informatii valoroase despre organele abdominale, in special cele parenchimatoase, glande, vase sangvine, ganglioni limfatici abdominali. Este o metoda de caracterizare superioara a structurii organelor, fata de Tomografia Computerizata (CT) sau Ecografie, dar trebuie mentionat ca acesate metode sunt pana la urma complementare si fiecare metoda ofera informatii precise dar specifice.

• Spectroscopia RMN este o modalitate ce permite, utilizand aparatul de Rezonanta Magnetica Nucleara, identificarea compozitiei si cantitatii de anumiti metaboliti din anumite structuri anatomice (creier, ficat) si o caracterizare mult mai buna a unei leziuni focalizata.

Aceasta metoda este utila si in monitorizarea si evaluarea tratamentului medicamentos aplicat in anumite afectiuni.

• RMN-ul functional se refera la o alta utilizare a aparatului de Rezonanta Magnetica Nucleara, modalitate prin care se evalueaza functionalitatea (activarea / dezactivarea) anumitor centri / zone / arii din creier la aplicarea de diferiti stimuli. Se pot astfel evalua afectarea sau nu a diferitilor centri motori sau senzitivi din creier.

• Tractografia RMN se refera la o utilizare a aparatului de RMN in scopul obtinerii unor harti detaliate despre diferitele tracturi / cai ascendente / descendente / de asociatie din substanta alba cerebrala si asfel evaluam implicarea lor in diferite procese patologice (in special tumorale) si se poate asfel programa mult mai exact actul terapeutic.

O investigatie Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o tehnica nedureroasa care are avantajul de a evita folosirea razelor X, expunerea la radiatii. Nu exista efecte secundare cunoscute ale unei scanari RMN. Beneficiile unei scanari RMN se refera la exactitatea in detectarea anomalii structurale, de compozitie si de functionare ale corpului si la faptul ca poate fi repetata de oricate ori este nevoie fara contraindicatii.

Pacientii care au orice materiale metalice in interiorul organismului trebuie sa informeze medicul lor inainte de examen sau sa informeze personalul de specialitate. Materiale metalice, sau materiale straine (protezele articulare, placi metalice osoase, sau dispozitive protetice, etc.) pot denatura in mod semnificativ imaginile obtinute prin scanare RMN. Pacientii care au stimulatoarele cardiace, implanturi metalice, NU pot fi scanati deoarece magnetul deterioreaza functionalitatea acestor dispozitive. Pacientii cu valve cardiace artificiale pot efectua fara probleme investigatia RMN.

Toate obiectele metalice de pe corp sunt eliminate inainte de investigatia prin Rezonanta Magnetica Nucleara.

In timpul unei scanari RMN, pacientul se afla in interiorul tubului magnetic. Unii pacienti pot avea o senzatie de claustrofobie in cursul procedurii. De aceea, pacientii cu antecedente de claustrofobie trebuie sa specifice acest lucru. Un sedativ usor poate fi administrat inainte de inceperea procedurii pentru a reduce sentimentul de anxietate si pentru relaxare. Relaxarea este importanta in cursul procedurii pacientii fiind rugati sa respire normal. Personalul medical este intotdeauna in apropiere in timpul manevrei. In plus, exista, de obicei, un mijloc de comunicare cu personalul (cum ar fi o sonerie detinuta de catre pacient), care poate fi utilizat pentru contact, in cazul in care pacientul nu poate tolera starea de claustrofobie.

Ocazional, este nevoie de infuzii de lichide intravenos pentru a imbunatati imaginile care sunt obtinute. Durata unei scanari prin rezonanta magnetica depinde de zona corpului care este studiata si poate dura de la 20 de minute (pentru un segment de coloana) pana la o ora (investigatie de abdomen).

Dupa ce scanarea RMN este finalizata, computerul genereaza imagini vizuale din zona a corpului care a fost scanat. O selectie din aceste imagini vor fi printate pe film radiologic. Toate imaginile achizitionate vor fi scrise pe un CD. Rezultatul investigatiei este eliberat de medicul radiolog imagist care elibereaza un rezutat detaliat. Interpretarea este apoi transmisa medicului care a solicitat investigatia RMN. Acesta poate apoi sa discute rezultatele cu pacientul si / sau familia.

Concluzii

• Investigatia prin Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) foloseste campul magnetic, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului

• Scanarea RMN nu este dureroasa si nu implica radiatii cu raze X

• Pacientii cu stimulatoarele cardiace, implanturi metalice, sau alte obiecte din metal nu pot fi scanati cu RMN din cauza efectului de magnet

• In timpul unei investigatii RMN poate sa apara senzatia de claustrofobie.
Terminologia Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) a fost inlocuita cu Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM), pentru a elimina confuzia si a nu lasa sa se creada ca acest tip de investigatie ar fi periculoasa datorita unor radiatii nucleare.

Informatii utile despre CT si RMN

Acces la echipaemente medicale performante, ce folosesc tehnologie de ultima ora, integrate intr-o configuratie SIEMENS, unul din liederii modiali in echipamente de acest fel. Totul pentru o investigatie rapida si precisa, in beneficiul pacientului.

Rezonanta magnetica

Cunoscuta sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru putea “vedea” in interiorul corpului. Tehnica IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului. (* de vazut lista cu contraindicatii)

Indicatiile investigatiei prin rezonanta magnetica sunt nenumarate, printre care amintim:

-la nivelul capului: detectarea precisa si stadializarea exacta a accidentele vasculare cerebrale, stabilirea tipului acestora (hemoragic sau ischemic), , detectarea patologie infectioase (abcese, parazitoze, infectii virale intracerebrale), precum si detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale). In ceea ce priveste detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformatii vasculare), aplicatii speciale pot reconstrui cu acuratete structura arteriala si venoasa intracraniana, fara a fi nevoie de substanta de contrast introdusa pe vena, deci cu maxim de confort pentru pacient.

-la nivelul corpului (abdomen si pelvis) – se poate investiga cu succes patologia organelor interne de orice natura (traumatica, infectioasa, tumorala, congenitala, etc), in special la nivelul organelor parenchimatoase (solide) cum ar fi ficatul, pancreasul, splina, rinichii, organele genitale interne atat la barbat cat si la femeie.

-in ceea ce priveste investigarea patologiei aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii), rezonanta magnetica este valoroasa in diagnosticarea cu precizie a patologiei sportive (intinderi/rupturi musculare sau ligamentare, entorse, luxatii, fracturi), in patologia degenerativa (osteoartrita) unde poate stabili cu exactitate gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al unor leziuni precum necroza aseptica de cap femural, precum si in patologia infectioasa sau oncologica unde ofera detalii inestimabile in ceea ce priveste extensia loco-regionala a fenomenelor amintite.

-examinare coloanei vertebrale permite depistarea precoce a afectiunilor acesteia (patologie discala degenerativa – hernii de disc, malformatii, boli ale cordonului medular). De asemenea ofera informatii asupra maduvei osoase vertebrale, locul detectie al unor boli sistemice precum limfoamele sau alte afectiuni sangvine.

-Rezonanta magnetica permite completarea informatiile privind structura organelor interne cu informatii de valoare privind functia anumitor organe sau tesuturi, si astfel devine o unealta neegalata in detectarea precoce in oncologie si nu numai, alterarea functiei unui organ/tesut precedand de obicei modificarile structurale.

Computer tomografia (CT)
Este un alt tip de investigatie de înaltă performanţă ce ofera informatii complementare rezonantei magnetice. Principiul obtinerii informatiilor este diferit de rezonanta magnetica si este similar, in mare, efecuarii unor radiografii multiple, seriate, ale corpului uman, ce vor alcatui la finalul examinarii, in urma unui complicat calcul matematic, o reconstructie volumetrica a intregii regiuni de interes.

Examinarea computer tomografica este o examinare rapida, de ordinul minutelor, si permite investigarea cu succes a tuturor organelor corpului, cu o rezolutie spatiala (cat de mici pot fi modificarile pentru a putea fi vazute) de sub 1 mm.

In patologia craniana este foarte utila in patologia posttraumatica, evidentiind cu acuratete fracturile si hematoamele intracraniene. Ofera informatii utile despre structura interna a tumorilor craniene ce vor fi ulterior investigate prin rezonanta magnetica.

Poate investiga in scurt timp intregul corp, fie in vederea unui sreening general, fie pentru stadializarea unui cancer deja depistat. Investigheaza cu succes organele interne, inclusiv cele ce contin aer (intestine, stomac, plaman). Uneori este necesara administrarea de substanta de contrast fie oral fie intravenos, pentru a evidentia cu si mai mare acuratete anumite zone.

In patologia ortopedica si traumatica, permite achizita rapida a imaginilor, cu disconfort minim pentru pacient. Imaginile achizitionate permit postprocesare (lucrul dupa plecarea pacientului din sala de examinare) foarte utila in patologia ortopedica, permitand chirugului ortoped sa beneficieze de reconstructii tridimensionale ale oaselor si eventualelor fracturi, pentru un tratament mai eficient si mai corect.

Reconstructii similare se pot efectua si pentru examinarea angiografica (a vaselor, in special artere), permitand medicului curant (cardiolog, chirurg cardiovascular sau medic internist) sa observe cu exactitate traiectul, calibrul si eventualele boli ale vaselor.

Atat rezontanta magnetica cat si computer tomografia sunt utile atat in diagnosticarea bolilor dar si in urmarirea postterapeutica a pacientilor, in vederea verficarii eficientei unui tratament.

Explicatii suplimentare:
De mentionat ca investigatia prin rezonanta magnetica si cea computer tomografica sunt investigatii complementare (care se completeaza reciproc, oferind informatii prin diferite metode de abordare). In unele cazuri este posibil ca medicul radiolog-imagist sa va recomande si examene suplimentare, pentru informatii in plus, fie prin CT fie prin ecografie.

De asemenea, trebuie retinut ca fiecare organ si patologie in parte are un algoritm de investigatie propriu (ordinea in care trebuie efectutate investigatiile imagistice, care anume metoda este de prima intentie), pentru a obtine in final un diagnostic cat mai exact, in timp cat mai scurt si cu minim de efecte adverse pentru pacient. Medicul curant impreuna cu medicul radiolog au datoria sa puna in balanta multiplele aspecte ale investigatiilor imagistice pentru a alege metoda optima.

Personalul serviciului de radiologie si imagistica medicala este calificat, cu o vasta experietna in domeniu si va sta permanent la dispozitie pentru orice fel de alte detalii.