Informatii investigatii imagistice CT

INVESTIGATIA CT – PREZENTARE

Tomografie computerizata (CT) este o tehnica de investigatie imagistica ce foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din corpul uman. Tomografie Computerizata (CT) este folosita pentru investigarea diferitelor parti ale corpului uman precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plamanii si inima, poate oferi informatii asupra vaselor sanguine si oaselor.

In timpul examinarii, pacientul sta intins pe o suprafata plana (masa) de la echipamentul medical. Scanerul este de forma cilindrica (inel) si trimite impulsuri de raxe X catre zona corpului ce se doreste a fi investigata. O parte a aparatului este mobil, astfel incat poate efectua imagini din mai multe pozitii.

La recomandarea medicului poate fi folosita o substanta iodata (substanta de contrast) pentru a vizualiza mai bine structurile si organele investigate. Acesta substanta de contrast poate fi folosita pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a decela tumori sau alte afectiuni. Substanta de contrast poate fi administrata intravenos sau oral. Imaginile realizate sunt obtinute inainte si/sau dupa administrarea substantei de contrast.

INFORMATII UTILE PENTRU INVESTIGATIA CT

Pentru efectuarea tomografiei conputerizate medicul specialist trebuie informat despre:

 • Daca femeia este sau poate fi insarcinata
 • Daca femeia alapteaza: in acest caz, trebuie sa stie sau sa fie sfatuita, sa apeleze la alimentatia artificiala ( sa foloseasca un preparat de lapte) pentru 1 sau 2 zile dupa folosirea substantei de contrast necesarii efectuarii tomografiei computerizate
 • Daca pacientul este alergic la vreun medicament, inclusiv la substanta de contrast
 • Daca pacientul are diabet zaharat si daca foloseste metforminul ca medicament hipoglicemiant
 • Daca pacientul are vreo afectiune cardiaca, precum insuficienta cardiaca
 • Daca are astm bronsic
 • Daca are sau a avut vreo afectiune renala
 • Daca are probleme cu glanda tiroida
 • Daca are mielom multiplu
 • Daca pacientul este claustrofob ( devine agitat in spatii inguste)
 • Daca a facut vreo radiografie in care s-a folosit bariul sau i s-a administrat tratament ce contine bismuth in ultimile 4 zile; bariul si bismutul sunt vizibile pe radiografii si fac dificila interpretarea tomografiei computerizate.

Daca se investigheaza abdomenul, pacientul nu trebuie sa manance in dimineata examinarii. In cazul tomografiei computerizate abdominale, pacientului i se poate administra si oral substanta de contrast. In alte cazuri, inainte de efectuarea examinarii de colonoscopie virtuala, poate fi necesara administrarea unor laxative.

MODUL DE EFECTUARE A TOMOGRAFIEI COMPUTERIZATE (CT)

Tomografia Computerizata (CT ) este efectuata, de obicei, de catre medicul specialist sau operator asistent radiolog. Imaginile sunt interpretate de catre medicul specialist.

Pacientul trebuie sa indeparteze toate bijuteriile pe care le detine si majoritatea hainelor, inainte de efectuarea investigatiei. Lenjeria intima este de obicei mentinuta; in locul hainelor, pacientul va purta un halat ce este furnizat de catre clinica.

In timpul investigatiei, pacientul este intins pe masa tomografului care este conectata la aparat. Echipamentul are forma de inel cu grosimea de 50 cm. Masa aluneca in interiorul inelului, iar scanerul se roteste in jurul corpului, pentru a prelua imaginile. In timp ce masa culiseaza in interiorul aparatului, pacientul va auzi un sunet specific. Pe durata investigatiei, pacientul trebuie sa stea nemiscat. De asemenea, pe parcursul testului, pacientul va ramane singur in camera de examinare, insa va fi supravegheata printr-o fereastra de catre medic si operatorul asistent radiolog si va comunica prin intermediul unui speaker.

Daca este necesara folosirea substantei de contrast, aceasta poate fi administrata in functie de zona ce se doreste investigate:

 • Intravenos, la nivelul bratului, cu ajutorul injectomatului, pentru examinarea toracelui, abdomenului sau zonei pelvine
 • Oral ( se bea ) pentru examinarea abdomenului.

O tomografie computerizata dureaza , in medie, 10 – 40 deminute, dar se poate prelungi in functie de zona examinata. Dupa efectuarea investigatiei pacientul este sfatuit se bea cat mai multe lichide, pentru a grabi eliminarea substantei de contrast din organism.

DE RETINUT

Tomografia Computerizata nu este dureroasa. Suprafata plana pe care va sta intins pacientul poate fi incomoda, iar camera este racoroasa. Unii pacienti pot simti un disconfort in interiorul scanerului. Daca este necesara administrarea substantei de contrast, pacientul va simti o mica intepatura in momentul montarii branulei. Substanta de contrast poate determina senzatia de caldura si aparitia unui gust metalic in gura. Unii pacienti pot avea o senzatie de greata sau dureri de cap. Indiferent ce senzatii are pacientul, va trebui sa il le comunice medicului sau operatorului asistent radiolog.

ELIBERAREA REZULTATULUI

Rezultatul scris este eliberat in 24/48 ore din momentul efecuarii investigatiei.

INFORMATII PENTRU PROGRAMAREA INVESTIGATIEI/ ACTE NECESARE

Programarile se fac la numerele de telefon de la contact – in functie de zona ( Galati – Tecuci)

ACTE NECESARE IN MOMENTUL PREZENTARII LA PROGRAMARE:

 • Act de identitate,
 • Bilet de trimitere( de la medicul specialist )
 • Bilet de trimitere pentru pacientii asigurati( bilete prin Casa de Asigurari de Sanatate –Galati Vaslui; C.A.SA.A.O.P.S.N.A.J – Casa Asigurarilor de Sanatate a Ordinii Publice , Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti)
 • Istoric medical ( orice investigatie sau consultatie privind evolutia bolii)
 • Analize de sange: creatinina serica si uree serica.