Informatii investigatii imagistice RMN

INVESTIGATIA RMN – PREZENTARE

Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este o metoda imagistica de inalta performanta, neinvaziva si neiradianta, care utilizeaza un camp magnetic puternic pentru obtinerea imaginilor corpului uman. Cu ajutorul RMN pot fi investigate toate organele, metoda fiind de electie in afectiunile sistemului nervos, genital si musculoscheletale.

Pe durata investigatiei RMN, pacientul sta intins pe o masa mobila care este introdusa intr-un tunel. Pacientul nu va simti nici un discomfort, dar va auzi cateva sunete produse de aparat( sunete de joasa frecventa, intermitent sau continuu). Pe toata durata examinarii, pacientul este permanent sub observatia operatorului asistent care efectueaza investigatia si va putea vorbi cu acesta.
Pentru anumite cazuri (cu exceptia pacientilor cu insuficienta renala avansata) pacientilor li se administreaza o substanta de contrast paramegnetica, pentru a delimita si caracteriza leziunea si pentru a o diferentia de alte tipuri de patologii. Reactiile alergice la substanta de contrast paramagnetica sunt foarte rare.

Investigatia RMN poate dura intre 20 si 40 de minute, in functie de regiunea studiata si se poate prelungi in functie de regiunea examinata.

Pentru investigatie, pacientul nu trebuie sa aibe o pregatire speciala (diete, examinari prealabile sau medicamente), cu exceptia RM abdominal.

Pacientul va intra in camera de examinare fara bijuterii, ceasuri, carduri bancare, aparate auditive – acestea se pot deteriora din cauza campului magnetic puternic sau pot interfera cu acesta.

INFORMATII NECESARE PENTRU INVESTIGATIA RMN

Primul lucru care trebuie facut, este informarea medicului specialist, daca:

 • Pacientul are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat in corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice in ureche sau pe sprancene sau orice fel de implanturi sau proteze medicale (exemplu pompa cu injectometru); de asemenea trebuie informat medicul daca pacientul lucreaza cu metale sau daca recent a suferit o interventie chirurgicala pe vasele sanguine – in anumite cazuri este contraindicata efectuarea RMN. In cazul pacientilor purtatori de proteze metalice, stenturi etc. este foarte important, ca medicul care solicita investigatia, sa precizeze daca materialele din care sunt confectionate protezele, sunt compatibile RMN.
 • Pacientul este alergic la medicamente (substanta de contrast folosita nu contine iod) iar daca exista antecedente de alergie la substanta de contrast folosita pentru RMN, se recomanda informarea medicului specialist inaintea efectuarii testului.
 • Pacienta prezinta un dispozitiv intrauterine (DIU); acest lucru poate contraindica efectuarea testului.
 • Pacientul sufera de claustrofobie. Claustrofobia (frica de spatii mici, inchise) reprezinta contraindicatii relative. Pentru prevenire se recomanda o pregatire prealabila, care poate fi facuta de medical curant, la recomandarea specialistului in imagistica .
 • Pacientul prezinta alte afectiuni ca disfunctii renale ce pot contraindica efectuarea unei investigatii RMN cu substanta de contrast.
 • Daca pacientul prezinta orice fel de patch, deoarece RMN poate cauza arsura la nivelul regiunii.

O alta situatie particulara este reprezentata de patologia maternala din timpul sarcinii. Desi pana in prezent nu au fost dovedite efecte adverse ale acestui tip de investigatie, in primele trei luni de sarcina RMN trebuie evitata – examinarea se poate face numai daca beneficiul adus este mai mare decat riscul la care se supune fatul. Daca investigatia este totusi necesara, medical curant impreuna cu medicul radiolog vor aprecia raportul risc/beneficii si vor decide oportunitatea examinarii.

La examinarile pediatrice, medicul solicitant este cel mai in masura sa aprecieze daca examenul trebuie realizat cu sedare sau nu. Sedarea este in general obligatorie intre 6 luni si 6 ani, in afara acestor limite de varsta se poate incerca o examinare fara sedare – daca aceasta nu este posibila, se reprogrameaza examenul cu sedare realizata si monitorizata de un anestezist. Administrarea substantei de contrast, este de evitat pe cat posibil, pana la varsta de 1 an.

EFECTUAREA INVESTIGATIEI RMN

Investigatia RMN este efectuata de medicul specialist cu competenta in rezonanta magnetica. Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal (dispositive pentru auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de par), deoarece exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de catre magnetul folosit pentru efectuarea testului.

Pacientul se dezbraca complet in functie de aria pe care se efectuaeaza (sunt cazuri de pacienti care pot pastra o parte din haine, daca nu incomodeaza). Pacientul foloseste un halat oferit de clinica. In cazul in care se permite pastrarea partial a unor haine, pacientul trebuie sa goleasca buzunarele de monede, telefoane sau carduri (carti de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscriptionate, deoarece prin investigatia RMN se pot demagnetiza.

In timpul examinarii, pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului. Capul, toracele si membrele pot fi fixate cu niste curele pentru a mentine pacientul nemiscat. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul. Un dispozitiv in forma de inel (antena) poate fi plasat peste sau in jurul regiunii care urmeaza sa fie scanata.

In interiorul magnetului, pacientul va auzi si va simti aerul oxigenat, pompat de o instalatie speciala. De asemenea, se mai aud diferite zgomote care sunt rezultatul examinarii. Aparatul este dotat cu casti (muzica), dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul.

Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii. De asemenea, pentru anumite tipuri de investigatii, pacientul va fi rugat sa isi tina respiratia pentru scurte perioade de timp. In timpul efectuarii testului, pacientul este izolat in camera de examinare, insa este supravegheat prin intermediul unei ferestre transparente si a unei camere video. Pacientul comunica, cu medicul sau operatorul asistent prin intermediul unui microfon.

In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului. Substanta de contrast se administreaza in 1 pana la 2 minute.

In cazuri rare, pot aparea:

 • Furnicaturi la nivelul cavitatii bucale in cazul in care pacientul prezinta dentitie de metal
 • Incalzirea zonei care se examineaza; acest lucru este normal. Medicul specialist trebuie informat daca apare senzatie de greata, voma, cefalee, ameteala, durere sau dificultati de respiratie.

DE RETINUT

Investigatia RMN este o investigatie complexa si lipsita de durere.

ELIBERARE REZULTATULUI

Rezultatul scris va fi eliberat in 24/48 ore din momentul efectuarii investigatiei.

INFORMATII PENTRU PROGRAMARE INVESTIGATIE/ACTE NECESARE

Programarile se fac la numerele de telefon de la contact – in functie de zona ( Galati – Barlad)

ACTE NECESARE IN MOMENTUL PREZENTARII LA PROGRAMARE:

 • Act de identitate,
 • Bilet de trimitere( de la medicul specialist )
 • Bilet de trimitere pentru pacientii asigurati( bilete prin Casa de Asigurari de Sanatate –Galati Vaslui; C.A.SA.A.O.P.S.N.A.J – Casa Asigurarilor de Sanatate a Ordinii Publice , Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti)
 • Istoric medical ( orice investigatie sau consultatie privind evolutia bolii)
 • Analize de sange: creatinina serica si uree serica.