Despre noi

Bine ati venit la centrul medical REMENIX – RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA !

Unde sa-mi fac investigatia prin rezonanta magnetica?

Aceasta este o intrebare pe care si-o pun doar bolnavii adepti ai principiului „vreau ce este mai bun pentru sanatatea mea”. Raspunsul insa este util nu doar pentru ei…

Traim intr-o epoca in care progresul tehnologic a atins un nivel care cu doua decenii in urma era considerat de domeniul science-fiction. Astazi, un telefon inteligent sau un televizor cu inalta ori ultrainalta definitie are o putere de procesare echivalenta cu cea insumata a  sute de computere personale din primele generatii si, daca a aparut pe piata anul trecut, deja este considerat depasit de modele actuale, mai performante. Aceeasi dinamica a evolutiei o are si tehnologia cu aplicabilitate in medicina si, gratie aparaturii de investigatie paraclinica tot mai performante, in special a celei imagistice, precizia diagnosticarii cunoaste un salt fara precedent. La fel ca si in cazul tehnologiei de larg consum, pastrarea cadentei cu ce este mai nou si mai performant costa, iar in cazul aparaturii medicale presupune investitii foarte mari al caror beneficiu se regaseste insa in lupta tot mai eficienta cu boala.

Un camp magnetic mai puternic pentru imagini mai clare

Investigatia prin rezonanta magnetica (RMN), desi este in topul celor mai avasate tehnici imagistice, a devenit una de rutina datorita avantajelor sale:  este neiradianta si ofera imagini extrem de detaliate ale tuturor regiunilor anatomice, in general fiind superioara tomografiei computerizate. Ceea ce trebuie stiut insa de catre un pacient avizat este ca piata serviciilor medicale din Romania, si deci si cea din Galati, ofera investigatii prin rezonanta magnetica si cu aparatura de generatie mai veche si deci mai putin performanta si implicit mai putin utila pentru corectitudinea diagnosticului. Pacientul trebuie sa stie ca exista diferente importante intre capabilitatatile echipamentelor RMN mai vechi si ale celor mai noi. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care, la clinici de top din Romania sau din strainatate, spre nemultumirea lor legitima, pacientilor galateni li se cere repetarea investigatiilor daca au fost realizate „in provincie” cu aparatura medicala mai putin performanta.

Eplicata la modul cel mai simplist, o investigație RMN se realizeaza cu ajutorul unui magnet puternic si a unor antene (bobine) care emit unde de radiofrecvență pentru a genera imagini ale organelor interne și diferitelor structuri anatomice, imagini care sunt procesate cu computere de mare capacitate.

Pentru a putea face o diferentiere si implicit o alegere corecta a aparatului RMN in cazul in care aveti nevoie de acest tip de investigatie, este util sa cunoasteti un amanunt esential: cu cat acesta poate genera un camp magnetic mai puternic, cu atat rezolutia (claritatea) imaginilor este mai mare oferindu-i medicului imagist posibilitatea de a observa si identifica modificari patologice de ordinul milimetrilor.

Retehnologizare pentru cel mai performant RMN din Galati

La Galati, cel mai puternic camp magnetic, de 1,5 Tesla, este generat de magnetul aparatului PHILIPS ACHIEVA 1,5T aflat in dotarea Centrului medical REMENIX. Nivelul ridicat de performanta la care sunt oferite servicii de radiologie si imagistica la REMENIX este deja bine-cunoscut in randul medicilor (inclusiv al celor din renumite clinici din tara) si al pacientilor. Depasirea acestui nivel, pentru a putea tine pasul cu avansul tehnologic, constituie un obiectiv permanent al investitorilor si managementului acestui centru medical considerat de referinta, si nu doar pe plan local. In acest context, echipamentul PHILIPS ACHIEVA 1,5T de la REMENIX a fost upgradat astfel incat datorita imbunatatirilor aduse, cu un notabil efort financiar, se poate spune ca este in continuare „la zi”, adica in avangarda celor mai performante aparate medicale de acest tip.

In urma modernizarii aparatului RMN, incepand din aceasta toamna, la Centrul medical REMENIX, pacientii galateni si cei din judetele limitrofe au acces la investigatii posibile numai cu echipamente imagistice de mare performanta. Astfel, dupa ce a fost dotat cu noi antene, hardware si software, toate de ultima generatie, cu ajutorul scanerului RMN din dotarea Centrului medical REMENIX pot fi depistate, identificate si caracterizate anomalii si leziuni focale ale tesuturilor moi cu o precizie mult marita odata cu cresterea rezolutiei imaginilor captate. Aparatul este acum extrem de sensibil in diagnosticarea cancerului incipient, a bolilor cardiovasculare, a afectiunilor sistemelor osos si muscular. Dupa modernizare, a devenit posibila vizualizarea si identificarea anomaliilor in fata carora se afla interpuse oase sau  formatiuni tumorale. Acest tip de anomalii sunt invizibile pentru celelalte aparate RMN existente in Galati. Cu “noul” PHILIPS ACHIEVA 1,5T, se poate stabili un diagnostic de Boala Alzheimer prin difuzie, se poate face o tractografie care permite neurochirurgului sa-si planifice operatia astfel incat sa indeparteze cat mai putin din tesutul sanatos. Si la nivelul maduvei spinale, aparatul RMN de la Remenix se remarca prin performante net superioare altor echipamente similare, cu ajutorul acestuia fiind posibila detectarea formatiunilor tumorale restante, stabilirea gradului lor de evolutie oncologica, detectarea formatiunilor tumorale de la nivelul tractului digestiv, evaluari ale riscului de infarct, evaluarea foarte precisa a sistemului biliar fara injectarea de substanta de contrast.

O restrictie care la REMENIX nu afecteaza calitatea investigatiei

Si in cazul investigatiilor RMN substantele de contrast sunt utilizate pentru a imbunatati calitatea imaginilor. Recent Agentia Nationala a Medicamentului a anuntat ca, potrivit unei atentionari a Agentiei Europene a Medicamentului, mici cantitati dintr-un constituent (gadoliniu) al anumitor substante de contrast destinate RMN se pot acumula si ramane depozitate în creier. Cu toate ca pana în prezent nu există dovezi referitoare la nocivitatea acestor depozite, ca măsură de precauție, medicilor imagisti li s-a recomandat sa utilizeze substante de contrast pe baza de gadoliniu numai în situații de stricta necesitate si doar in cea mai mica doza necesară pentru obținerea unei imagini suficient de clare.

Un echipament RMN cu performante reduse, in lipsa substantei de contrast a carei utilizare a fost restrictionata, poate oferi imagini de slaba calitate care sunt mai putin utile in stabilirea unui diagnostic precis. Nu este si cazul  echipamentului PHILIPS ACHIEVA 1,5T de la REMENIX, acesta fiind unul dintre marile avantaje ale modernizarii lui. Cu un camp magnetic de mare putere la care au fost adaugate o platforma software de ultima generatie care imbunatateste prelucrarea imaginilor si care este rulata pe un hardware nou cu o capacitate de calcul marita mult, precum si cu antene ultramoderne pe 16 canale de radiofrecventa, aparatul RMN de la REMENIX permite pastrarea calitatii imaginilor chiar si in lipsa substantei de contrast. Si asta in conditiile in care cresterea eficientei aparatului in urma modernizarii acestuia permite scurtarea substantiala a duratei investigatiei si deci  a timpului in care pacientul suferind trebuie sa stea nemiscat.

Marius Mototolea

  • DEPARTAMENTUL DE IMAGISTICA MEDICALA – PLATFORME IMAGISTICE DE ULTIMA GENERATIE, CU EXPLORARI RADIOLOGICE COMPLEXE – RMN,CT.
  • ECOGRAFIE DOPLLER – ECOGRAFIE GENERALA, ETC
  • CABINETE MEDICALE DE SPECIALITATE – CHIRURGIE VASCULARA.

Centrul de Radiologie si Imagistica Medicala REMENIX pune la dispozitia dumneavoastra echipamente medicale de inalta performanta, pentru investigarea si diagnosticarea cu precizie a diferitelor afectiuni.

Oferim servicii medicale, respectiv consultatii de specialitate si investigatii de imagistica medicala.

Fondat in anul 2008, Centrul Medical Remenix reprezinta materializarea viziunii si experientei unor intreprinzatori din mediul privat Galati. S-a investit in trei directii principale: echipa de medici, echipamente si locatie.

Cele doua locatii – una in Galati intre cele doua spitate judetele in micro 16 str. Gheorghe Asachi Nr. 17 iar cealalta in Tecuci, Jud Galati str. 1 Decembrie 1918 Nr.29 se disting prin atmosfera calda si prietenoasa.

Investigarea si diagnosticarea sunt realizate cu ajutorul unor echipamente moderne, performante si alese cu mare atentie pentru a fi cat mai putin invasive.

Precizia diagnosticului este criteriul nostru de baza, in desfasurarea investigatiilor medicale.