Cancerul de san
  • 1
  • 0

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer la femei si a doua cauza a deceselor provocate de tumorile maligne, dupa cancerul de plaman, in populatia feminina. Boala se declanseaza atunci cand unele celule din structura glandei mamare capata unele mutatii la nivel genetic si se inmultesc incontrolabil, formand o tumora.

Se estimeaza ca 1 din 8 femei va fi diagnosticata de-a lungul vietii cu aceasta boala. Insa cancerul de san nu este apanajul doar al femeilor, el fiind intalnit, rar, si la barbati. La nivel global, 1,7 milioane de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual si mai mult de 500 000 paciente decedeaza din aceasta cauza; numarul cazurilor la barbati reprezinta 1% din total.

Europa continua sa constituie unul dintre continentele cu cea mai crescuta incidenta a cancerului de san, practic la fiecare doua minute, o europeanca primeste acest diagnostic si la fiecare 6 minute o pacienta pierde lupta cu boala. Desi constituie o suferinta extrem de traumatizanta pentru femei, cancerul mamar poate fi prevenit si, daca este descoperit in stadii incipiente, se trateaza si se vindeca.

Cancerul de san afecteaza cel mai frecvent femeile in varsta, majoritatea persoanelor avand peste 50 de ani la momentul diagnosticului, insa 1 din 5 cazuri de cancer de san poate aparea inainte de 50 de ani. In tarile dezvoltate, in jur de 10–15% dintre pacienti au boala in stadiu avansat la momentul stabilirii diagnosticului, comparativ cu 40–90% in tarile in curs de dezvoltare. Raportul de incidenta al cancerului de san intre femei si barbati este de 150:1.

Cauze

Nu se cunosc cu certitudine care sunt cauzele care duc la aparitia cancerului de san, motiv pentru care este foarte dificil de spus daca o femeie va face sau nu aceasta boala.

In cele mai multe cazuri, cancerul de san incepe in celulele aflate pe peretii canalelor galactofore prin care circula laptele (carcinom ductal invaziv), dar poate incepe si in tesutul glandular (carcinom lobular invaziv) sau in alte celule sau tesuturi din interiorul sanului. Celulele maligne se pot raspandi (metastaza) din san la ganglionii limfatici sau spre alte parti ale corpului (plamani, ficat, oase, creier, etc).

Factori de risc

Factorii de risc pot fi factori hormonali, de mediu, genetici si factori care tin de stilul de viata. Unele persoane care nu au niciun factor de risc, pot dezvolta boala, in timp ce alte persoane cu factori de risc evidenti nu fac niciodata cancer de san. Cel mai probabil, cancerul de san este cauzat de o interactiune complexa intre constitutia genetica si mediul inconjurator.

Factorii asociati cu un risc crescut de cancer de san sunt corelati in special cu cresterea expunerii la hormoni estrogeni:

  • Sexul. Femeile au un risc mai mare decat barbatii de a dezvolta cancer de san ( 150:1)
  • Varsta inaintata. Riscul de cancer de san creste odata cu varsta ( >50 ani, risc crescut)
  •  Istoricul personal de cancer de san. Daca ai avut cancer de san, ai un risc crescut de a dezvolta boala si la celalalt san (riscul creste cu 0,5% pe an).
  • Istoric personal de hiperplazie atipica.
  • Istoric familial de cancer de san. Daca mama, sora sau fiica a avut cancer de san, in special la o varsta frageda, riscul de a face boala este mai mare.
  • Constelatia genetica. Anumite mutatii genetice care cresc riscul de cancer mamar pot fi transmise de la parinti la copii. Cele mai frecvente astfel de mutatii sunt genele BRCA1 si BRCA2, care pot creste foarte mult riscul de cancer de san, dar si alte tipuri de cancer, in special cancerul de ovar.
  • Expunerea la radiatii in zona pieptului in copilarie sau in tinerete, creste riscul de a dezvolta cancer de san.
  • Obezitatea
  • Debutul menstruatiei inainte de 12 ani
  • Debutul menopauzei la o varsta mai inaintata, dupa 55 de ani
  • Nasterea primului copil la o varsta mai inaintata. Femeile care dau nastere primului copil dupa varsta de 30 de ani pot avea un risc crescut de cancer de san.
  • Refuzul alaptarii naturale a bebelusului pana la varsta de 6 luni
  • Lipsa graviditatii. Femeile care nu au fost niciodata gravide au un risc mai mare de cancer de san decat femeile care au avut una sau mai multe sarcini.
  • Terapia de substitutie hormonala postmenopauza. Femeile care iau preparate de estrogen au un risc crescut de cancer mamar. Odata intrerupta terapia, scade si riscul.
  • Consumul abuziv de alcool, dieta bogata in grasimi sau fumatul au fost asociati cu cresterea riscului de cancer de san.

Cancerul mamar ereditar

Se estimeaza ca aproximativ 5% – 10% dintre cazurile de cancer de san sunt legate de mutatii genetice mostenite de la parinti. Au fost identificate o serie de gene mutante mostenite care pot creste riscul de cancer la san, iar cele mai frecvente sunt genele  BRCA1 si BRCA2 – ambele cresc in mod semnificativ atat riscul de cancer mamar, cat si de cancer ovarian.

Interventiile chirurgicale cu rol de preventie: mastectomie dubla si/sau salpingo-ovarectomie (o interventie care consta in scoaterea ovarelor si a trompelor uterine) sunt practicate in prezenta daca testele genetice atesta prezenta acestor gene de risc.

Cu toate acestea, femeilor care aleg sa nu treaca prin interventii chirurgicale de scadere a riscului de aparitie a bolii li se va recomanda un consult clinic la interval de 6-12 luni incepand cu varsta de 25 de ani (sau cu 10 ani inainte de varsta la care s-a depistat cel mai devreme cancer de san la un membru al familiei, in cazul in care acest lucru s-a petrecut mai devreme de 25 de ani), investigatie imagistica prin rezonanta magnetica (cunoscuta sub prescurtarea de RMN) la fiecare 12 luni si mamografie la interval de 12 luni incepand cu varsta de 40 de ani.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună-ne acum